
Celem realizacji projektu była promocja dziedzictwa kulturowego obszaru i marki obszaru południowej części województwa Mazowieckiego, w tym gmin: Jedlińsk, Przytyk, Przysucha, Wieniawa, Wolanów, Zakrzew w oparciu o produkt budujący rozwój turystyki kulinarnej obszaru – paprykę przytycką.
W ramach realizacji projektu Przeprowadzono konkurs kulinarny na najlepsze danie z papryką. Konkurs miał otwarty charakter i skierowany został do wszystkich mieszkańców południowej części województwa Mazowieckiego, w tym gmin: Jedlińsk, Przytyk, Przysucha, Wieniawa, Wolanów, Zakrzew, przedmiotem konkursu była promocja dań z papryką. Konkurs był zaproszeniem do zaprezentowania potraw sporządzonych w oparciu o produkt tradycyjny Paprykę Przytycką, jednakże w nowoczesnym i nowatorskim wydaniu.
Konkurs służył także upowszechnianiu turystyki kulinarnej w oparciu o produkt tradycyjny jakim jest Papryka Przytycka.