Pamiętam jak.. krótka opowieść o lokalnych smakach.

W ubiegłym tygodniu w Domu Kultury w Przysusze miała miejsce promocja publikacji pt. Pamiętam jak.. krótka opowieść o lokalnych smakach. Autorką publikacji jest Pani dr Agnieszka- Zarychta Wójcicka – pracownik Muzeum im. Oskara Kolberga w Przysusze.

Opracowanie zostało wydane w partnerstwie przez Stowarzyszenie Aktywności Obywatelskiej „RADOMKA” i Stowarzyszenie „Razem dla Radomki”.

Spotkanie przebiegło w miłej, wręcz rodzinnej atmosferze, z udziałem zaproszonych gości. Autorka miała możliwość opowiedzieć o swojej cierpliwej, długotrwałej pracy polegającej na zbieraniu i porządkowaniu wiedzy o dawnych (przedwojennych i powojennych) lokalnych smakach
polskiej wsi, utrwalonych w pamięci żyjących kobiet z powiatu przysuskiego.

Pani Agnieszka Zarychta-Wójcicka podziękowała wydawcom, wszystkim osobom zaangażowanym w powstanie publikacji i pomocnym na każdym etapie jej tworzenia. Obecni otrzymali po egzemplarzu książki, a całe wydarzenie zakończyła degustacja lokalnych specjałów przygotowanych na stoisku degustacyjnym. Obecni na promocji mogli popróbować dżemu z papryki, miodów z Pasieki pod gruszami, soków z Gospodarstwa Sadowniczego Bankiewiczów, przednich wypieków z Piekarni WACYN i znakomitych wędlin z Gospodarstwa Rolnego Pysiaków.

Publikacja została ciepło przyjęta, a autorka, pełna zapału do dalszej pracy, ma już kolejne plany wydawnicze…