Na Szlaku Kulinarnym Doliny Radomki. Nowy projekt LGD i SAO Radomka.

Zmagania kulinarne kół gospodyń wiejskich i blogerów kulinarnych, warsztaty kulinarne i serowarskie oraz organizacja konkursu na najlepsze produkty tradycyjne i lokalne Doliny Radomki – to niektóre z założeń, które w ramach nowego projektu realizowanego przez Stowarzyszenie LGD „Razem dla Radomki” oraz Stowarzyszenie Aktywności Obywatelskiej „Radomka”, zaplanowane do realizacji w projekcie pn. „Na Szlaku Kulinarnym Doliny Radomki”.

Zadanie dofinansowane zostało ze środków z budżetu Województwa Mazowieckiego. Inicjatywa przewiduje podjęcie wielotorowych zadań, ale kompleksowych inicjatyw, pozwalających nam na propagowanie dziedzictwa kulinarnego Mazowsza, w tym upowszechnienie produktów tradycyjnych i regionalnych z listy produktów tradycyjnych, produktów lokalnych – a także wybór nowych produktów – dań i potraw regionalnych w ramach organizowanego konkursu na najlepsze dania i potrawy Doliny Radomki. Chcemy aby te wybrane potrawy w przyszłości mogły starać się o wpis do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza i promować bogactwo naszego regionu.

W projekcie zaplanowano:

  • Warsztaty kulinarne: Tradycyjne Mazowsze w nowej odsłonie
  • Warsztaty kulinarne i prelekcje naukowe: Kuchnia Tradycyjna od strony naukowej
  • Warsztaty produkcji sera podpuszczkowego
  • Konkurs związany z wyborem najlepszych produktów tradycyjnych i lokalnych Doliny Radomki;
  • Zmagania Kulinarne: Tradycja kontra nowoczesność. (rywalizację kół gospodyń wiejskich z blogerami kulinarnymi i „masterchefami”