To nowy projekt który Stowarzyszenie Aktywności Obywatelskiej „Radomka” będzie realizowało w 2019 roku. Projekt realizowany będzie w partnerstwie ze Stowarzyszeniem „Razem dla Radomki”. Dofinansowanie otrzymał z budżetu Województwa Mazowieckiego w ramach zadania publicznego 18) ekologia i ochrona zwierząt oraz ochrona dziedzictwa przyrodniczego.
Celem realizowanego projektu jest uświadomienie społeczeństwu znaczenia pszczół w środowisku naturalnym, które pełnią w nim jedną z najważniejszych ról, służą ludziom, przyczyniając się również do zapewnienia równowagi środowiskowej. Jak też popularyzacja wiedzy na temat znaczenia pszczół w funkcjonowaniu środowiska naturalnego, zwrócenie uwagi na piękno całej przyrody a także zagrożenia ekologiczne wynikające ze zmniejszającej się ciągle ilości niewielkich pasiek oraz postępującej degradacji całego środowiska, którego dużą częścią są pszczoły, kwiaty, drzewa i wszystkie rośliny, będące źródłem surowców niezbędnych do wytwarzania produktów pszczelich, stanowiących poprzez swoje właściwości odżywcze i lecznicze coraz lepiej doceniany skarb przyrody oferowany człowiekowi.
Znaczenie pszczołowatych dla człowieka, środowiska i gospodarki jest nie do przecenienia. Tymczasem badania dowodzą, że Polacy niewiele o nich wiedzą. Warzywa, owoce, bawełna, migdały czy kawa to tylko niektóre produkty, które powstają dzięki zapylaniu przez pszczołowate – pszczoły miodne oraz licznie występujące w Polsce owady dziko żyjące. Jednak niemal połowa z występujących w naszym kraju gatunków pszczołowatych znajduje się na tzw. czerwonej liście i jest zagrożona wyginięciem. Wymieranie zapylaczy związane jest z coraz większą degradacją środowiska naturalnego. Około dziewięć lat temu pszczelarze zdali sobie sprawę, że populacja pszczół miodnych maleje w zastraszającym tempie, a w ostatnich 5 latach liczba kolonii spadła o około 30%. Naukowcy ciągle szukają przyczyny tego problemu, nadali mu nawet nazwę – zespół masowego ginięcia pszczoły miodnej (ang. Honey bees Colony Collapse Disorder, w skrócie CCD). Prezentujemy powody, dla których każdy z nas powinien chronić pszczoły miodne.
– Bez pszczół nie będzie jedzenia – 90% światowej dostawy jedzenia pochodzi ze 100 różnych gatunków roślin, z których 70% jest zapylana przez pszczoły. Jeśli wyginą pszczoły, źródło jedzenia zostanie ograniczone, wzrosną ceny żywności i będziemy musieli stawić czoła licznym problemom.
– Pszczoły są kluczowe dla lokalnego rolnictwa – osoby, które wspierają pszczelarzy wspierają jednocześnie lokalną gospodarkę. Kupując lokalny, surowy miód sprawiamy, że liczba pszczół oraz uli powiększa się. Dlatego warto zwrócić uwagę jak największej liczby osób, aby sadzić kwiaty, które są wykorzystywane przez pszczoły oraz aby unikać szkodliwych pestycydów.
– Wszyscy uwielbiamy miód – pomyślmy: czy znamy kogoś, kto nie lubi miodu? Miód można wykorzystać na wiele różnych sposobów – jako dodatek do herbaty, koktajli, jedzony bezpośrednio łyżką, rozsmarowany na kromce chleba, podawany nawet w najbardziej nieoczywistych zestawieniach, jak np. z papryką itp. – Niestety większość miodu, który spotykamy w sklepach spożywczych, aptekach oraz restauracjach typu fast food jest mocno przetworzona i zawiera pewne niebezpieczne substancje (na przykład chloramfenikol lub ołów), które bardzo często są przemycane z Chin. Kupując miód wybierajmy ten wytwarzany lokalnie. – Nie musimy w ogrodzie od razu stawiać ula wystarczy, że posadzimy odpowiednie kwiaty i rośliny. Z pewnością pozytywnie wpłynie to na okoliczną populację pszczół. – Przyroda potrzebuje pszczół – jeśli nie będzie interakcji pomiędzy roślinami i pszczołami miodnymi, nasz naturalny ekosystem przestanie istnieć. Pszczoły pomagają nie tylko we właściwym rozwoju upraw, ale są również kluczowe dla istnienia dzikich roślin, kwiatów i drzew. – Miód to naturalny lek – miód jest składnikiem wielu naturalnych specyfików stosowanych na różne problemy zdrowotne. Przykładowo przyjmowanie miodu bezpośrednio lub w herbacie pomaga pozbyć się kaszlu. Miód jest często stosowany w przypadku alergii, a nawet gorączki. Dlatego chcemy zachęcić osoby chcące wziąć udział w działaniach związanych z ochroną pszczół.
W projekcie zrealizujemy następujące działania:
Prelekcje tematyczne.
1. Wpływ przemysłowego rolnictwa na pszczoły i
inne owady zapylające.
2. Pożytki pszczele.
3. Uroda z ula.
4. Rola pszczół.
Organizacja konkursu pt. „Rabata przyjazna pszczołom”
Projekt realizowany będzie w okresie od maja do grudnia 2019 roku.